Dec 5, 2011

suasana praktikal di kolej KPTM

assalamualaikum semua!
hey, cek aien bosan la. neh pun sesaja ja neh nak buad entry pasal cek aien punya praktikal la.
sebab hapening gila. tapi ade stress lah jugak. at least dapat jugak ilmu lebeh dari kolej sementara tunggu minggu depan kan. dapat Tumpat la pulak.
taw dak. posting di kolej neh kan... kami buad macam senario la jugak. buad-buad lakonan.
sorang jadek pesakit then present.
kumpulan kiteowang kumpulan 4, dalam kumpulan kami neh ada dalam 6 orang:-
-dayah
-nadia huahua
-amira kamaruddin
-wan nor fatin
cek aiennadea
-zaki
zaki neh pesakit kiteowang. jadek model. tapi kami lak yang kene presentation.
best gila. zaki di make-up oleh bidadari pink.
tapi pesakit kami neh pemalu orangnya. so,sebab tuh dia tutup muka. maklum la kan imam :D
TADAAA! pesakit yang buad-buad saket.
tengok ape yang kiteowang make-up, siap ada BANDAGE (buad macam fraktur lah kan, sedangkan nak letak P.O.P , tapi anggap macam P.O.P la ye)P.O.P tuh yang simen tuh. tahu ?
 then nampak dak di tangan dia tuh. taw tak ape? tuh la BRANULA(masukkan air dalam badan sebab pesakit neh kurang cecair dalam badan) then nampak dak ad apa kat hidung dia tuh ? tu NASOGASTRIK(untuk senangkan pesakit tapayah nak menguyah or menelan, maybe pesakit neh susah nak menelan ke,so letak je nasogastrik)
tajuk kumpulan kiteowang ialah pengurusan i/o chart.
maksud I/O CHART :-
I-intake ( apa yang pesakit ambil/masukkan ke dalam oral/iv/restube. sebarang yang dimasukkan lah)
O-output ( apa yang keluar dari tubuh badan.contohnya:- B.O-bowel open , P.U-pass urine then vomitting)
okey, FAHAM ? so, kena catatkan ape yang pesakit ambil dan keluarkan dalam satu CHART.
setiap yang pesakit minum misi-misi kena tahu bape yang pesakit minum. so kena ukur.
tujuan dia, nak mengetahui keseimbangan cecair badan pesakit samaada normal/abnormal.
so, indikasi neh kepada pesakit yang macam mana kan? contohnya pesakit yang fraktur,vomit then diarrhea & lain-lain :)
so, kena presentation sampai la pukul 5.15 petang baru la balek ! yeayyy.
muka seronok bila dapat balik ! :D
cek aien hanya nak share je apa yang cek aien belajar.
bab kata AHMADSHAHIR (sharing is caring)
THANKS READER!

No comments:

Post a Comment

Copyright © AIENNADEA STORYLIFE Designed by azhafizah.com