Jan 26, 2013

ikan siakap sweet sour.

ASSALAMUALAIKUM...
hai semuaorang. harineh tetibe je nak update pasal memasak.
yelah. bila lagi kan nak belajar memasak dengan mummy kesayangan i neh.
muah muah to mummy :)
lebih selesa memasak dengan mummy.
yelah, tak stress sangat. em, lemah-lembut taw mummy i ajaq.
sape nak belajar masak, sila isi borang. :)
i'm kidding.
harineh mummy nak ajar cek masak ikan siakap sweet sour.
 BAHAN-BAHAN
* ikan bawal
* bawang putih 4ulas
* bawang merah 1
* kunyit (half)
* halia (half)
* timun (half)
* nenas
* tomato 2biji
* serai 1
* cili hijau 4
* cili merah 1
neh cek yang potong taw. comei dak ? 
okey... dah siap semuanya :)
just potong je semua tu.
tapayah nak mesin or tumbuk-tumbuk.
tapi satu je kena tumbuk just serai. okey ? faham.
lepas tu dah potong basuh cuci semua neh boleh la goreng ikan siakap ye.
goreng garing-garing taw.
jangan goreng sampai hangit sudah ye.
nanti hitam tak da selera nak makan.
yang neh mama i masak taw. hehe.
ikan jelah mama tolong. yang lain i yang buat taw.
then , sementara bagi minyak turun tu.
panaskan minyak dalam kuali, pastu masukkan
 bawang,halia,kunyit yang dah potong kecik-kecik comels tu.
goreng sampai bau wangi-wangi bawang tu :)
masukkan
sos tomato and sos cili :)
sweet and sour.
masuk air masak mengikut anda.
masukkan serai sekali ye. 
gula and garam jangan lupa. yang tu penting.
kacau and tunggu sampai mendidih dulu ye.
masukkan cili, timun, nenas and tomato.
kacau and rasa :)
pastikan cukup rasa ye. sesedap rasa.
TADAAAA !
dah jadi :)
okey, kalau boleh.. boleh masuk banyak lagi macam brokoli , 
cili cameron yang mcm epal tu
and boleh buat kalerfull yang anda suka 
untuk tambah dalam masakkan.
tu yang ada selera kan ?
hehe
jemput makan ye semua. 
selamat memasak.
thankyou baca :)




Jan 23, 2013

memory.

ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIBABAROKATU 
tudia haih. panjangnya.....
jawab-jawab ! kalau tak jawab dosa :)
hai, lamanya tak menaip. rindu menaip.
alahai, tapi citer lama neh.
so, baharukan balik. takpe kan ? 
yelah. stay kat Gua Musang. memang lah tak dapat.
sedih sangat.
lepas neh tanak dah duduk kat Gua tu.
sedih tak dapat guna Broadband neh. dekat sebulan lebeh.
dahla bayaran tertunggak. 
haha !
bila tah nak membayarnya kan ?
emmm... -.-'
cek dapat praktikal di Gua Musang selama sebulan lebih la jugak.
walaupun Gua, tapi hospital dia best la jugak.
selesa, tak sempit. senang nak buat kerja.
and i got some experience there :)
contohnya dapat macam-macam ward taw.
wad Male, Female, Paedriatrik, O&G and clinic.
wahhh :) , dapat banyak cross taw. 
thankyou to clinical intructure kesayangan cek.
Puan Diah and Madam Chan.
yang banyak sangat tolong masa praktikal.
walaupun banyak kena marah. tapi itu sweet bagi cek taw.
kena marah time mandi baby.
dahla cek orang 1st bagi mandi baby. kekok sangat...
sebab lama tak praktis.
paedriatik.
adiyusi: 3bulan
aga: 2tahun
cuba teka, yang mana adik and abang ?
comels kan ?
anak orang asli ney :)
yang neh lagi geram.
budak kecil ney ada lesung pipit.
comels doubletriple taw.
baru 6bulan.
selain tu buat keja sambilan. buka SPA dengan Ira.
mengurut puan. terjumpa dalam handfon neh. :)
cek yang sebelah kiri.
yang kanan tu Shazira A.K.A Peah :D
comels kan nama Peah 
puan ajak pegi CameronHighland minggu kedua tu..
tapi memandangkan hujan. cancelkan.
sedihnyaa !
lepak kat Marrybrown je. 
nasib baik ada wifi kat situ. heeew :)
okey, minggu kedua last tu puan konfirm kan 
sekali lagi pegi CameronHighland tu.
wahh, FINALLY :)
alhamdulilah tak hujan.
tarikh: 18/1/2013.
cas: RM35. (1kepala)
masa: 8.00a.m
semua 10 orang.
alhamdulilah perjalanan kami selamat sampai.
sejam setengah je taw.
pacek tuh ambil pukul 8.30a.m
kami :)
ada lagi yang tak masuk neh. 
malu-malu kucing.
sebelum tu singgah tempat neh.
nama ape tah.
tapi tempat neh Ya Allah , mengejutkan cek.
 nampak tak asap di situ ?
taw tak sana sejuk sangat. tapi air kat situ panas 
sampai boleh buat telur masak lah.
sampai Cameron pukul 9.30a.m :)
 sejuk taw. dahla tak bawak sweater. 
semua dapat teddy bear. 
van kami :)
and singgah di pasar Cameron tu.
 sampai menonggek-nonggek dah, nak ambil gambaq cactus punya pasal :)
strawberry cokelats again :)
3cucuk = RM5
pastu punyalah jalan banyak sangat.
dahla perut kosong time neh.
puan ajak breakfast dekat taman neh.
banyak gak kerusi-kerusi situ.
nasi lemak daripada Puan Diah.
kiteowang buat sandwich telur and sandwich sardin :)
terimakasih bebanyak puan :)
masa untuk bergambar sini. 
cantik sangat pemandangan kat taman reakrasi neh.
menara Cameron :p
ladang teh.
penat berjalan.
masa untuk mendarat :)
sampai Gua Musang kul 6.30p.m
hari-hari terkahir.
staffnurse yang cek penah praktikal masa semester 2.
nasib baik mereka ingat cek lagi.
rindu sampai peluk2 taw. hikhihi. :)
missyou.
23/1/2013
bagi gelang tangan sebagai tanda ingatan kami semua
 untuk puan & madam.
missyou.
(*abaikan latar belakang, rumah sewa kami
hikhihii
thanks readers !












Copyright © AIENNADEA STORYLIFE Designed by azhafizah.com