Jan 26, 2013

ikan siakap sweet sour.

ASSALAMUALAIKUM...
hai semuaorang. harineh tetibe je nak update pasal memasak.
yelah. bila lagi kan nak belajar memasak dengan mummy kesayangan i neh.
muah muah to mummy :)
lebih selesa memasak dengan mummy.
yelah, tak stress sangat. em, lemah-lembut taw mummy i ajaq.
sape nak belajar masak, sila isi borang. :)
i'm kidding.
harineh mummy nak ajar cek masak ikan siakap sweet sour.
 BAHAN-BAHAN
* ikan bawal
* bawang putih 4ulas
* bawang merah 1
* kunyit (half)
* halia (half)
* timun (half)
* nenas
* tomato 2biji
* serai 1
* cili hijau 4
* cili merah 1
neh cek yang potong taw. comei dak ? 
okey... dah siap semuanya :)
just potong je semua tu.
tapayah nak mesin or tumbuk-tumbuk.
tapi satu je kena tumbuk just serai. okey ? faham.
lepas tu dah potong basuh cuci semua neh boleh la goreng ikan siakap ye.
goreng garing-garing taw.
jangan goreng sampai hangit sudah ye.
nanti hitam tak da selera nak makan.
yang neh mama i masak taw. hehe.
ikan jelah mama tolong. yang lain i yang buat taw.
then , sementara bagi minyak turun tu.
panaskan minyak dalam kuali, pastu masukkan
 bawang,halia,kunyit yang dah potong kecik-kecik comels tu.
goreng sampai bau wangi-wangi bawang tu :)
masukkan
sos tomato and sos cili :)
sweet and sour.
masuk air masak mengikut anda.
masukkan serai sekali ye. 
gula and garam jangan lupa. yang tu penting.
kacau and tunggu sampai mendidih dulu ye.
masukkan cili, timun, nenas and tomato.
kacau and rasa :)
pastikan cukup rasa ye. sesedap rasa.
TADAAAA !
dah jadi :)
okey, kalau boleh.. boleh masuk banyak lagi macam brokoli , 
cili cameron yang mcm epal tu
and boleh buat kalerfull yang anda suka 
untuk tambah dalam masakkan.
tu yang ada selera kan ?
hehe
jemput makan ye semua. 
selamat memasak.
thankyou baca :)




2 comments:

  1. bestnye....pggn b'bunga warna bru puteh 2 sma la....kt umah ak pon ad....hahahaha...

    ReplyDelete

Copyright © AIENNADEA STORYLIFE Designed by azhafizah.com