Feb 10, 2013

Hatyai,Thailand.

ASSALAMUALAIKUM.
hai semua :)
sihat belaka ka ? harap sihat nah.
mesti semua tengah duk cuti kan ? mustahil lah tak cuti tu.
HappyChineseNewYear!
alhamdulilah cek dapat cuti seminggu taw. 
bestnya. kalau tak. tadak maknanye lah.
tapi seminggu tak cukup. nak setahun boleh ? whoaa!
gile kau aien ? org bagi paha nak lebeh. (*melampau)
anda semua mesti tengah holiday kan ? mustahil lah tak holiday.
cek pun holiday gak ! 
hehe. happy sangat. nasib baik la dapat cuti awal sikit.
Rabu malam cek balik Kedah dari Kelantan.
neh bukan holiday lagi la ye.
bermulanya holiday-
TARIKH: 8/2-9/2/2013(2hari1malam)
MASA: 7.00 am
TEMPAT HOLIDAY: Hatyai,Thailand
naik bus seramai 40 orang :)
rombongan sekolah mama.
BAYARAN-
DEWASA: RM150/1kepala
KANAK-KANAK: RM100/1kepala
so cek+mama+abah+adik Miela= RM600
adik Aisyah= RM100
semuanya= RM700
neh sekali dengan hotel and bus :)

HARI PERTAMA
naik kereta parking di SK Tasek Apung, bus tunggu kat sana.
breakfast di RNR Gurun.
nasi goreng+telur mata :)
pastu di Bukit Kayu Hitam tukar duit Malaysia ke duit Siam.
perbezaan duit Siam dengan duit Malaysia
RM100(Malaysia)= 1000baht(Siam)
RM50= 500baht(Siam)
RM5= 50baht(Siam)
RM1= 10baht(Siam)
faham di sini ?
di imigresen
abah bagi borderpass untuk pemeriksaan and cop ape entah.
neh contoh. (*malu -.-)
kami dah lepas. YEAYY !
lepas tu ada lagi check ! malasnya nak naik turun tawu ? emm
panjang kan ? kena beratur pulak tu.
yang ni check di Siam.
dah masuk Siam dah :D
TADAAA! :)
cek,mama,adik Aisyah and adik Miela :)
neh bus yang kami naik :) ,promote ler pulaks!
and masa untuk Lunch.
sup daging.sedap gilerr. pedas tu terasa sangat. 
cili dia berketoi-ketoi taw.
destinasi seterusnya tempat shopping :)
turun je ada jurukamera.
*terasa macam artis sekejap. heww -.-'
and dapat pulak kupon discount 20% sorang satu.
B 130= RM13.00
keluar je nampak ramai depan tu. ingatkan jual kuih ke apa ke.
rupanya masa turun tadi yang dorang ambil gambar sorang-sorang tu
 and dorang buat frame rupenya.
next destination :)
shopping makanan pulak!
tudiaaaa !
kacang jagus ada, kerepek keladi, jambu kering..
kacang jagus segundi der... :D
next destinasi kite tempat riadah and boleh bergambar-gambar
 takutnya naga neh. gigi tajamtajamtajam. heww.
 tetiba je nampak LOVE tergantung-gantung. 
macam in love je.
kroihkroih...kroihkroih..
ANGRYBIRD :) weee..
macam wonderland je kan ? haha
sini bawak budak-budak mesti suka.
banyak budak sekolah yang datang time neh.
and banyak sangat bus sekolah.
neh cekgu sekolah. :D
cantik kan bus dorang ? bercorak-corak lagi.
next :)
 tempat neh kita boleh naik atas gajah 
and bawak masuk dalam hutan.
 cantik sangat tempat dia.
and boleh bagi gajah makan buah-buahan.
buah tu kena beli kat kedai dia ler.
100baht: RM10(pisang)
kalau nak naik gajah.
ADULT: 500baht= RM50
CHILD: 250baht= RM25
 and yang neh sama gak. dorang ambil gambar curi-curi.
siam panggei kereta tutt tutt, comels kan ?
next :)
tempat bersejarah :)
mama and abah 
cantik kan botoi air neh ? dahaga sangat.
family.
next. Pulau Duyung
 telur bakar.
 comei mainan neh :) semua kepala angguk je.
 macam duk luar negara pulak. banyak burung kat situ. 
dekat situ ada orang bagi makan.
 duk shopping keychain neh setengah jam.
tak sempat nak ambil gambaq duyung.
makan petang and makan malam 
 nampak macam meriah kan kat bawah tu ? 
jum tengok ada apa...
ada pelbagai jenis makanan jual dekat situ.
ohmy. mati-mati cek ingat pertandingan boat cantik ke hape.
 yang neh bukan perhiasan okey? bekas minuman tawu?
haha. comels kan ?
RM2.50= 25baht
sup cendawan letak dalam bekas cawan tuttyfruity taw :D
and ada jual macam-macam kat situ.
and check-in Hotel :D
penat gila kot. yelah kan. bayangkan dari pagi lagi jalan.
lepas check-in Hotel tu.
mandi and kemas barang. pastu siap-siap pegi roadwalk.
kedai semua tutup sampai 3pagi..
jum.
yeayy ! dapat pulut pelam yang fresh taw.
RM5= 50baht
 jum makan :)
dapat makan isi udang.
emphhh. sedapnyaaa !
cantik kan bandar Hatyai ney...
dalam jam 11.30 malam balik Hotel.
mengantuk plus letih = tido teruih.
HAHA !

HARI KEDUA
hari terakhir.
dalam pukul 9 pagi tu dah siap mandi semua.
masa makan untuk breakfast and pegi pasar.
 dapat naik kereta tutt tutt.
10baht= RM1
BREAKFAST :)
LAICIKANG.
ROTI TELUR.
TUDIAA! mama dah nampak dah.
beli tudung 3pasang.
bukan tudung bawal.
banyak kan ? 
dah macam pasar siti khadijah dah pun.
lepas habis jalan-jalan tu.
balik Hotel.
sebab check-out kul 12tengahari. 
 HOTEL.
FAMILY.
BYE-BYE !
ke Danau. tempat shopping macam Rantau Panjang.
makan tengahari dulu ye :)
dapat makan ayam goreng plus pulut pelam :)
SEDAP TAWW! 
 kami.
bye-bye Thailand, hai Malaysia.
and cek lupa nak bagitau.
Malaysia dengan Thailand masa/jam dia tidak sama dengan kita.
contoh: sekarang di tempat kita jam 11.00pagi, 
tapi di Thailand kul 10.00pagi.
di Thailand lambat sejam :)
hehe, anda macam mana? mesti lagi best kan ?
kalau boleh share lah.
thanks readers ! :)














7 comments:

  1. bestnyaa jalan2 shopping. mesti murah kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugak. tapi jangan shopping kat Danau. dia dah macam harga biasa. kalau bandar Thai memang murah sangat. pergilah :)

      Delete
  2. besttt ! :) teringin nak pergi thailand lagi . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. best kan ? pergi lah. sekarang kan tengah cuti raya. :)

      Delete
  3. Seroknya bercuti2 dgn family.. Pulut pelam tu tak pernah makan la... Nampak cam sedap.. Termengidam pulak nak makan. Huhu~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah makan ke ? seriusly sedap sangat. pegi lah Thai. best taw. buat sendiri pun takpe. tapi sana pulut Siam sedap tawu ? hehe :)

      Delete
  4. hehe..sya bwu ajew nk pegi tempt awk pegi..hehe..xsabaq nk pegi la..
    huhuhuhu..frst tme nk p..luaq ngara..luaq negara pon..yg dekat jew..hehe..

    ReplyDelete

Copyright © AIENNADEA STORYLIFE Designed by azhafizah.com