Mar 24, 2012

Tips penjagaan kanta lekap (contact lens)

assalamualaikum, hey semua :)
kite nak cerita kat korang neh. pasal penjagaan kanta lekap. 
terutama pada gadis-gadis yang suka pakai kanta lekap kan ?
ada untuk kecantikan, and ada untuk kerabunan. hewhew. macam cek aien.
tapi dah stop dah. malas nak pakai. 
sebab takut jadi lain. mama selalu marah. yelah. teringin nak pakai kan.
sebab kalau pakai speck, takleh la nak makeup ke, nak cantik ke. kan kan ?
so, jum tengok tips kite :)
sharing is caring dari cek aiennadea.


tips-tips penjagaan contact lens :


1) sentiasa basuh tangan dengan air suam dan sabun sebelum kendalikan contact lens atau sebelum sentuh mata anda. sebarang kesan daripada losyen, sabun atau bahan kimia yg boleh melekat pada contact lens akan menyebabkan kesakitan, kepedihan atau penglihatan yg kabur apabila contact lens berada dalam mata. so, keringkan tangan korang dengan towel yg bersih dulu yer.

2) bersih kan bekas contact lens korang selepas setiap kali digunakan. bersih kan dengan menggunakan solution contact lens. jangan guna air paip sebab kandungan pH tak sama. lepas basuh & biarkan ia kering.

3) jangan sesekali gunakan air paip padacontact lens. pastikan hanya gunakan solution lens.
4) bersihkan contact lens korang dengan menggosok perlahan-lahan dengan jari telunjuk anda di tapak tangan. sekarang dah ada solution contact lens yg 'no rubs'. maknanya korang hanya just bilas contact lens tanpa perlu menggosok. 

5) jika korang ada alami sebarang kepedihan atau kegatalan, tanggalkan contact lens dan berhenti dari memakainya sehingga korang jumpa dengan doktor mata yer.  

6) INGAT! jangan sesekali pakai contact lens orang lain, terutamanya jika telah dipakai sebelumnya. guna contact lens orang lain boleh sebarkan apa-apa jangkitan kat korang taw. jangan sampai share taw. tawla sharing is caring pun. haha. :D

7) pakai contact lens boleh sebabkan mata korang menjadi sensitif pada cahaya matahari. pakai cermin mata gelap dengan perlindungan UV.  

8) jangan tidur dengan contact lens di mata korang. masa mata tutup, air mata tak dapat bawa oksigen yg sihat ke mata, seperti semasa waktu terjaga. 

9) pakai contact lens terlebih dahulu sebelum pakai mekap untuk mengelakkan daripada mencemari lens. then, keluarkan contact lens dahulu sebelum menanggalkan mekap yer. 

10) jangan biarkan hujung botol solutions tersentuh di permukaan lain, termasuk jari, mata atau contact lens. solutions mungkin boleh tercemar jugak ye. 


SEKIAN TERIMA KASIH :)



Mar 17, 2012

breakfast today

assalamualaikum...
hey semua :) , selamat pagi. dah bangun ke belum tuu ?
cuti sekolah neh mesti berat nak bangun awal-awal neh. haish.
okey. harineh kite nak share resipi.
daripada chef nurul ain nadiah and zarina che man. 
hewhew :3
korang semua dah makan belom ? kalau belum , jum tiru resipi neh.
spagethi goreng
k, kita mulakan dengan  BISMILLAH.
jum masak !

 1st
sediakan ini ye.
spagethi 
ayam
kentang 
bawang besar dengan bawang putih yang dihiris halus
carot dengan brokoli (terpulang pada anda)
and last sediakan sos untuk spagethi (perasa cendawan)
okay, lepas tu panaskan ,letak air taw. nak rendamkan spagethi kite neh bagi kembang
 
 
panaskan sampailah spagethi tu kembang sangat-sangat. hewhew.
okey ?
mcam laksa la pulak. hewhew.

2nd
lepas tu kita panaskan minyak
kita nak masak sup untuk spagethi ye
lepas tu , masukkan bahan-bahan tadi tu taw. yang first masukkan bawang
pastu, masuk ayam :)
kentang :) dan masukkan sos yang tadi 
dan yang LAST sekali masukkan sayur.
TADAAA!
dah siap dah pun. dah boleh makan.
korang nak ? masak lah :)
senang je.

breakfast yang kedua pulak 
roti bakar plus MADU. nyum nyum!
selamat menjamu selera ye. :)
kalau di rumah memang boleh makan macam neh. kalau di asrama. umm, tadenyaa. 
hewhew
gunakan masa anda ye.
selamat mencuba.
thanks reader! :)


Mar 16, 2012

makan petang

assalamualaikum :)
hey. 
petang hari neh cek aien makan dengan famili. di kedai ala-ala Arab kot.
mama dengan abah yang cakap.
menunya ialah. 'NASI MANDI ', nasi pun mandi taw!
jus epal
radix ais
milo ais
 hewhewhew :3
situ dea letak air asam, sup dengan nasi plus ayam ape entah la. tapi nasi tu nasi briani kot.
nampak sedap kan ? umm , ala-ala Arab. macam-macam ada kat sini.
yang stail Arab lah. datang lah wei. rugi taw .
dekat Lagenda Heights je la.
tengok mama dengan abah. macam lapar sangat. yeahh ! jum makan jum :)
thanks reader ! :)

Mar 15, 2012

13/3/2012 famili datang yeah!

assalamualaikum :)
hai semua. sehad ? hewhew. lama dah tak updated belog neh.
wifi tade lah kat sini. pastu busy dengan praktikal.
sem 4 neh sedih sangat. sebab tak dapat wad bersalin. kalau tak boleh mandi baby, then boleh taw cmne mama kite beranakkan kite kan. jeles sangat dekat kawan-kawan aien yang dapat tuh.
cek aien dapat wad bapak budak ade lah. adoi.
tapi bulan 4 neh, start praktikal yang kedua untuk sem 4 neh. pensyarah cakap, ada setengah yang dapat 
wad psikatrik! wad orang gila. oh no!
hari tu dapat Hospital Pasir Mas. kali neh tak taw la dekat mana pulak kan?
minta-minta lah dekat sikit. sebab nak FINAL pulak. pastu masuk sem 5. yeah !
hewhew. dah tukar topik lah pulak.
13/3/2012, mama,abah,adek Mila, adek Esah datang sini. famili cek aien lah.
save duit tiket bus. walaupun RM30. haha.
kan cuti sekolah. kite dapat cuti dua hari je. Jumaat dengan Sabtu.
tapi harineh Khamis. kelas cek aien sikit je. naseb baik la boleh balik awal sikit dengan famili.
jalan-jalan makan je. masa hari Selasa tu, just pergi Wakaf Che Yeh je. 
Rabu tak keluar sebab kelas cek aien padat sangat. so, harineh... Khamis. 
dalam kelas duk pikir nak balek, nak balek! haha
sampai la masanya! yeah. pukul 12tengahari, habes kelas je terus siap-siap nak balik !
memang nak sangat balik. tak penah-penah sebulan tak balik. urgh!
nak balik!
bertolak balik 12.30tengahari. :)
kite rindu adek kite lah. :)
adek kite yang kecil sekali tuh nampak macam kurus sikit. cehceh. suke dea nuh.
tengok la belakang cek aien. banyak kan beg ? haha.
mereka buah hati saya :)
tudiaa esah kite nganga sekali dengan hidong dea. yang miela neh jeles la tu. 
duduk dalam keta sampai je kat Tanah Merah dah hujan. huhu. sejuk taw.
masa tuh dalam pukul 1.00 petang . 
so, ape lagi. tido la. HAHA
sampai kul 3 petang tu berhenti di Petronas,solat lah :) .
ramai sangat kat situ. penuh kereta. cuti sekolah kan?
pastu beli makanan sikit dekat Petronas. lapar la pulak. pastu tido balik. HAHA.
best kan ? tido je. tapi saket lah leher. sebab jalan bengkang bengkok. naik bukit.
pening sangat. huh...
tapi bila tido tak rasa apa sangat :)
so, sampai di Baling, Kedah. dalam pukul 5.45petang macam tu lah.
makan lah wei. lapar !
abah makan nasi letak lauk. 
mama koeyteow goreng.
esah maggie goreng ? esh-esh.
mila ng cek aien mee bandung. tapi kiteowang yang sampai paling LAMBAT.
:(
jum kita makan :)
makan lama lah jugak. sebab nak buih-buihkan mee bandung kite yang panas neh.
lepas makan tu. mama nampak pulak kuih. orang Kedah cakap 'cucuq' hewhew.
cucuq badak, karipap,keropok lekor ng pisang! nyum nyum
tapi beli karipap dengan cucuq badak ja. sedap taw. lama tak makan. rindu !
pastu balik makan di rumah lah :D hewhew
dah nak sampai baru nak meseg dea. 
maaflah kite meseg awak lambat. sebab adek kite nak main game dalam handfon kite.
okey :)
kite sampai rumah dalam pukul 6.30 petang.
selamat cuti sekolah ye :)
enjoy.
thanks reader!
Copyright © AIENNADEA STORYLIFE Designed by azhafizah.com