Mar 24, 2012

Tips penjagaan kanta lekap (contact lens)

assalamualaikum, hey semua :)
kite nak cerita kat korang neh. pasal penjagaan kanta lekap. 
terutama pada gadis-gadis yang suka pakai kanta lekap kan ?
ada untuk kecantikan, and ada untuk kerabunan. hewhew. macam cek aien.
tapi dah stop dah. malas nak pakai. 
sebab takut jadi lain. mama selalu marah. yelah. teringin nak pakai kan.
sebab kalau pakai speck, takleh la nak makeup ke, nak cantik ke. kan kan ?
so, jum tengok tips kite :)
sharing is caring dari cek aiennadea.


tips-tips penjagaan contact lens :


1) sentiasa basuh tangan dengan air suam dan sabun sebelum kendalikan contact lens atau sebelum sentuh mata anda. sebarang kesan daripada losyen, sabun atau bahan kimia yg boleh melekat pada contact lens akan menyebabkan kesakitan, kepedihan atau penglihatan yg kabur apabila contact lens berada dalam mata. so, keringkan tangan korang dengan towel yg bersih dulu yer.

2) bersih kan bekas contact lens korang selepas setiap kali digunakan. bersih kan dengan menggunakan solution contact lens. jangan guna air paip sebab kandungan pH tak sama. lepas basuh & biarkan ia kering.

3) jangan sesekali gunakan air paip padacontact lens. pastikan hanya gunakan solution lens.
4) bersihkan contact lens korang dengan menggosok perlahan-lahan dengan jari telunjuk anda di tapak tangan. sekarang dah ada solution contact lens yg 'no rubs'. maknanya korang hanya just bilas contact lens tanpa perlu menggosok. 

5) jika korang ada alami sebarang kepedihan atau kegatalan, tanggalkan contact lens dan berhenti dari memakainya sehingga korang jumpa dengan doktor mata yer.  

6) INGAT! jangan sesekali pakai contact lens orang lain, terutamanya jika telah dipakai sebelumnya. guna contact lens orang lain boleh sebarkan apa-apa jangkitan kat korang taw. jangan sampai share taw. tawla sharing is caring pun. haha. :D

7) pakai contact lens boleh sebabkan mata korang menjadi sensitif pada cahaya matahari. pakai cermin mata gelap dengan perlindungan UV.  

8) jangan tidur dengan contact lens di mata korang. masa mata tutup, air mata tak dapat bawa oksigen yg sihat ke mata, seperti semasa waktu terjaga. 

9) pakai contact lens terlebih dahulu sebelum pakai mekap untuk mengelakkan daripada mencemari lens. then, keluarkan contact lens dahulu sebelum menanggalkan mekap yer. 

10) jangan biarkan hujung botol solutions tersentuh di permukaan lain, termasuk jari, mata atau contact lens. solutions mungkin boleh tercemar jugak ye. 


SEKIAN TERIMA KASIH :)



2 comments:

  1. akak takpe ke kalau saya guna contact lens untuk bola jaring.. Takpe kalau kena sinaran matahari??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh... tapi jangan lama sangat ye dek :)

      Delete

Copyright © AIENNADEA STORYLIFE Designed by azhafizah.com