Jun 29, 2011

sihatkah diet dengan ROTI or sebaliknya ?

hey. assalamualaikum..
ok, hari neh kita citer pasal kesihatan lak.
hrm , tetibe je kan si aiennadea neh kan ?
ok lah.
korang suka DIET ? mesty diet kadang tuh time rehat kat sekolah ke, pejabat ke mesti makan roti kan?
or kadang tuh nak berjimat duit lah katakan. haha. mcm cter aq je kann.
aq pun tgah berjimat cermat nehh.
haha. ok lah. nk cter pasal diet dengan roti neh.
ok ke tak roti neh sbnarnyaa? banyak jenis roti ada kat malaysia neh.
macam nehh
best kann ? macam2 ada kann
so , mcm neh la nk ckp
saya sebagai pegawai kesihatan. cey....
pengambilan roti sewaktu berdiet neh sangat sangatlah popular di kalangan WANITA.
LELAKI takkanlah nk diet.
bgaimanapun,caranya untuk korang benar yakin yang pengambilan roti sebagai ganti nasi itu sangat menyihatkan ?
korang tahu? kandungan kalori ng nilai nutrisi itu berbeza dan pentingnya bagi kita semua utk peka dengan kandungan bahannya taw! jangan duk pakai makan ja.
SO
croissant ( nilai utk setiap 1 dgn anggaran berat 160 gram )
kalori: 523kcal
protein: 20.3gram
jum. lemak keseluruhan: 38.2gram
karbohidrat: 24.7gram






roti bijirin penuh (setiap sekeping atau sebiji dengan anggaran 100gram )
kalori: 250 kcal
protein: 10gram
jum lemak keseluruhan: 3.8gram
karbohidrat: 46.4gram


OUH NYUMMY!

 roti putih macam roti gardenia tuhh ( 1keping )
 kalori: 259kcal
 protein: 10gram
 jum. lemak keseluruhan: 3.8gram
 karbohidrat: 46.4gram


raisin scones ( nilai utk setiap 1 )
kalori: 150kcal
protein: 12gram
jum. lemak keseluruhan: 6gram
karbohidrat: 14gram




HEHE
sekian thankyou (:

Jun 26, 2011

saturday with LOVE

hey. asalamualaikum (:
hoihoihoi.
heehe. ok. pada 25/6/11
hari yang paling paling paling seronok lah jugak then ada sedeh.
hm , haha. nk taw ape yang seronok dak ??
haha. first, ary SABTU 25/6 aq ng adek aq nak kuar jejalan.
saja nak kuar ng adek kan. lama tak kuar katanya lah kann. hahaha. 
so kuar lah dengan tuttt.
first mama kuar ng membe dia nk pi kem tuh. mama busy ng kem tuh.
mintak izin ng mama smpai nanges2 lah ary jumaat tuh
BHAHAHA. so mama kasi.
mama suruh adek angkat mama antarkan kiteowang. mama pun ada adek angkat taw.
pumpuan taw. not BOY. haha nk kene ng abah ?
hm , so smpai giant kul11 lebeh. first tuh janji ng mama kul 9lebey la.
tgok3... kul11 baru pegi
haha. so , smpai je kiteowang pusing2 satu giant. pi tgok shawl, baju,button then magazine.
masa smpai tuh meseg ng DIA. then DIA ckp busy sikit.
biasalah anak lelaki kan. mesti banyak keja.
so, takpe lah dtg lambat pun.
then pi kedai RM5 tuh. pi tgok2 tali leher.
pastuh bekenan kat satu tali leher neh. smart taww. pastuh aq terpikir. kan father day's
so belila yang dlm kotak tuh. then dia kasi button skali. kaler biru hitam
RM15 ja.
so pastuh letak reben then beli kad pe tah utk tambah point.
then pas bayar tetiba ja ade mamat mana tah. 
OMJAYY! 
rupa2nyaaa si AHMADSHAHIR.http://www.cute-smiley.com 
hehe. so , DIA ajak kuar pi tempat len. so ekot je lah.
tengok2 DIA pi TESCO. haha. mcm lawak ja. ngatkan pi mana tadi.
hm , DIA duk tanya makan kenyang ka dak? tapi rupa2nya DIA tak makan2 lagi . haish.
so , cek malas lah nk cter. kiteowang pi sana pi tgok2 baju. pusing2 satu tesco tuhh then makan.
jum tgok gambar je lah eh. ng DSLR nikon.




milo panas with LOVE (:

neh jurukamera kami (: 
then DIA ajak makan KFC first2 tuh. then aq marah2 ah DIA suh makan nasi.
dahla tak makan pape then nk mkn KFC je dak nehh. haishh.
so DIA ekot. sian adek cek kempunan.
haha.so , adek macam pujuk2 lah aq. haha. so , takpe lah. jap gy pas DIA makan nasi habeh baru kita pi KFC eah..
then dia pon cakap ok. pasneh kita pi makan. sian miela. alolooo.
so pas makan pi kat KFC. ramai GILAAA beratur2. haishh. lagi cek tensionn.
so ajak DIA pi beli kat tempat len.
so DIA pi kat GIANT balek. pi beli kfc.
candid: amielaa fadhlin

sebelum tuh DIA ajak pi tgok wayang kat VM(villagemall) tapi aq cm malas jaaa. gpun dah kul 4ptg.
so, DIA ajak pi pantai merdeka. wohooo! mcm best gak. lama kott tak pi.
sian cek kan.http://www.cute-smiley.comhehe
makan KFC di pantai merdeka.
so jum tgok.






then ronda2 tgok pantaihttp://www.cute-smiley.com



 lepas tuu.nk balek dahh laa. cuz nak dekat 6petang dahh.
 so, last amek gamba neh. haha. syg awk taw!

pastuh malam cek balek kelantan lak. bus kul11mlam.
dalam kul9 tuh mama dah suruh siap dah. tak dan nk rest.
mama ckp jum pi makan2.
so kiteowang makan
- tomyam seafood
- kangkung belacan
-ayam goreng kunyit
- ikan siakap masak stim
so , pas habeh makan tuh pi lah ronda2 sat then pi stesen bus.
then tgok2 si ahmadshahir tu dtg. dahlaa abah ada. haha.
tapi naseb baek mama coverkan. hehe.
so, dia kasi hadiah yang dia lama sgt simpan tuh.
haha. mcm lawak je lak kat situ. sembang2 ng abah lak shahir neh.
lastly, dia kasi shawl-2 then baju-1.
thanks a lot syg.
iloveyousomuch.
thanks reader!

Jun 24, 2011

breakfast di MACDONALD

hey, assalamualaikum
hari neh cek breakfast with tuttt.
hehe. tak gaduh dah.
dah baek.
dia dah xplain sumanyaa kepada saya.
saya harap DIA takkan ulang ape yang dia buad tuh.
ok lah.
pape pon kitaorang tanak dah gaduh. FULLSTOP !
hm , first dia cakap nak ajak makan kat nasi kandar kat peneng, lagipun saya ckp kat dia yang saya kempunan nasi mamak, but not all lah. just ayam madu. uhh, YUMMY!!
then, dia cakap nk wish bufday aq yang dah 16HARI kott berlalu.
so dia cakap jum lah makan kat tuuu. nmpak tuhh ?
dia suruh pilih, nk KFC or MACdonal ? so saya ckpla nk KFC, mcm kempunan ayam goreng la pulak.
BHAHAHA. tapi dia suka MACd. so ekot je lah dia kan.
gpun ayam KFC kecik ja... SYHHHH! diam2
then makan besama.
cek tak pandai order2 kat MACd neh. suma dia order.




so... mula makan :)









pastuhhh,, jejalan je laa sambil2 tuhh online :)
hehe. yg tuh je.
thanks reader!

Jun 19, 2011

thankyou kawan

asalamualaikum... hey kawan2.
semalam tepat kul 12. tapi tak lah tepat sgt.
pada 19 jun 2011 cukupla umur kawan cek neh. BHAHA. yg nama wan adzlin wan hashin.
so, aq ng alin dikejutkan ng kek TIRAMITSU.
WAHHH! hepy bufday!! 
satu rumah ckp. time tuh cek tgah bagayut. haha. engt wish bufday alin ja.
so depa tanya aien mana aien ? HAHA. aik, aq pon ade gak nama dalam kek tuh.
hehe.nk tak tgok kek ?
jum jum
TADAAAA!
happy birthday aien ng alinhttp://www.cute-smiley.com!!!!!
terkezut cekk.
haha. pape pon thanks taw kepada yang pekena ng yang membeli kek tuh.
terimakaseh manyak3 taw.
- NfatinA
- Ell Arep
- hidayah omar
- cytot
- nadia huahua
- nurul inarah
- farhana zarikhan
syang awk. muach muach muach!http://www.cute-smiley.com
so lepaih tuh pa lagi makanlaa.
pastuh shahir call. haha. pastuh dia nk ckp ng kak dayah. then aq gy toilet time tuh.
then akak dayah panggil... engtkan pasai pa.
rupa2nya si ahmadshahir tuh menghasut pa taktaw. suh calit krim kek kat aq ?
urghh! belemuih cek taw. URGHH!
so shahir ckp tuhla hadiah b kat bb. urgwhhh!http://www.cute-smiley.comnyampahhnya cek taw.
yang si alin dah larik masuk bilik dah. cek sowang ja yang kena.
haha. sorry tadak gambaq. ada kek ja.
time tuh suma tgah SEXY.http://www.cute-smiley.com 
hehe. k lah. thanks reader!

Jun 18, 2011

asalamualaikum
hari neh cek kuaq.
pi beli barang2 rumah neh ha. sowang kutip RM22.
kalau tak sowang rm10.
cuz beli dapur elektrik. 
nk jimat darik pi beli gas kan.
haha. pape jelah
then beli baju... walaupon tak dapat lagi det pinjaman kan.
nk taw dak sabab pe cek beli gak. cuz DISCOUNT 50% weh.
darik 30hinggit tinggai belas2 ja taw. BHAHA.
tgok neh tgok neh.http://www.cute-smiley.com hehe
 TADAAAA!!
tapi cek beli yang neh laaa. sebab cek tgok mcm best je. hehe.
POLKA DOT DOT.http://www.cute-smiley.com hehehe.
ok. thanks reader!
Copyright © AIENNADEA STORYLIFE Designed by azhafizah.com